Sunday, March 9, 2008

Obnovljeno,kao novo




Obnavljanje Skipovca tece usporeno, i tesko je poverovati da ce Skipovcu biti vracen zivot, entuzijazam i naravno blagost koja je izvirala iz stanovnika, suma, brda, potoka, izvora.
Raskos novoga i materijalnog nikada nece, niti moze nadoknaditi, zauvek izgubljenu raskos lakoce i opustenosti zivota u Skipovcu.Blagodat livada,pasnjaka i suma je ostala, sto prikazuju slike koje je uslikao Cedomir Tesic tokom svoje proletnje posete Skipovcu.
A da je Skipovac postao mala turisticka destinacija Skipovljana ali i nekih drugih ljudi, vidljivo je svakodnevno, i na svakom koraku skipovljanskog prostora.A sem ljubavi prema svome selu, u Skipovcu se pronalazi i licni raj, koji mnogima ublazava teret modernog zivota, zbog cega se 1000 uli vise kilometara pretvorilo u zabavno i radosno putovanje.
Cedomirove slike potvrdjuju rajsku lepotu Skipovca.
Povrh svega, najnoviji kilometri asfaltiranog puta,nedavno polezenog duz sela, olaksali su putovanje a prizvali posetioce.
Onos sto je bilo otpisano(sto mene licno podseca na otpisanu Srpsku vojsku u prvom svetskom ratu, danas dise zdravim plucima i doziva nas k sebi.



Skipovac hvata zadnji voz, zadnji vagon zadnjeg voza u obnovi sela.
Ipak, nesto se pokrece.Prilozene slike pokazuju da se u 2007-oj godini nesto radilo, da se takodje i uradilo.I to nije sve.
Veci broj donacija u vidu gradjevinskog materijala i novcane mase je ulozen u Skipovac tokom 2007 godine. Veci deo donatorskih sredstava, napokon je stigao u Skipovac.Uporniji i strpljiviji Skipovljani su se izborili za donatorska sredstva, ili se jos uvek bore i obaraju brojne,administrativne prepreke, ali zamke federativne vlasti,koja cini brojne napore da osujeti obnovu Skipovca, sto im je do skora uspevalo.
Na zalost,mnogi skipovljani su, u medjuvremenu, hleb potrazili daleko od skipovca, drugi su ulozili nadljudski napor da sami stvore svoj dom, a istovremeno izgubili volju za bitkom sa brojnim administrativnim zamkama.
I Svi oni,koji su se ponadali da Skipovca vise nema, danas se nevoljko mire da Skipovac postoji.


U "Dolini Vodenica", a to recnom toku od Babica vodenice pa do Todorovica cuprije, nekada je mljelo vise od deset vodenica.Danas ne melje ni jedna.Sta vise, ne postoji vodenica koja bi mogla biti stavljena u pogon.Cak ne postoje ni zgrade koje bi podsecale da se tu nekada mljelo zito, pripovedalo, asikovalo...
Ova, prepolovljena vodenica sa slike, nalazi se na oko kilometar uzvodno od osnovne skole u Donjem Skipovcu.Slika je tuzna i podsetila me na pesmu Alekse Santica o staroj vodenici.
....Sve je isto staro, samo ko nekada prije
ne cuje se hitri tocak da udara
ko bol jedan, sto se u dnu duse krije
ostavljena cuti vodenica stara.

Kada bismo znali nekoga u cije uspomene je uzidana ova vodenica,
siguran sam da bi nam imao mnogo, mnogo kazati.
"ko bol jedan sto se u dnu duse krije..."






No comments: